SLU Aqua planerar att kartlägga hur många som pimpelfiskar längs Västerbottens kust. Foto: Tomas Oneborg,SvD/TT

Nu ska pimpelfisket i Västerbotten kartläggas

Publicerad

SLU ska med hjälp av flygplan och intervjuer undersöka hur många som pimplar längs Västerbottenskusten. Men projektet hotas av den blida vintern och bristen på is.

SLU Aqua ska med start i februari kartlägga hur många som pimpelfiskar längs Västerbottens kust. Projektet finansieras av Havs- och vattenmyndigheten som kartlägger fritidsfisket på många håll i landet för att få en bild av hur fisket ser ut och om det eventuellt har några effekter på fiskebeståndet.

– Min gissning är att pimpelfisket längs kusten inte har någon mätbar effekt på fiskpopulationen. Men det är aldrig någon som gjort en sådan värdering, så det är verkligen ett pilotprojekt. Vi startar verkligen på noll, säger Stefan Larsson som är miljöanalysspecialist vid institutionen för akvatiska resurser.

Kan behöva skjutas upp

Projektstarten är samtidigt hotad av den blida vintern. Blir det inte kallare kan projektet komma att skjutas upp tills dess att det ligger is.

– Vi håller tummarna för att det ska bli kallt. Det är absolut den mest extrema vintern jag varit med om. I värsta fall får vi ställa in och göra mätningarna nästa år, säger Stefan Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer