Nu ska björnen skjutas. Foto: SVT.

Nu ska sopbjörnen skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Sopbjörnen som befinner sig i Villnäs och Tavlefjärden ska skjutas. Det har Länsstyrelsen beslutat. Om man ser björnen ska man kontakta polisen.
– Björnen har ett beteende som vi inte vill ha, säger Linda Backlund, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen.

Sopbjörnen har rivit ut soptunnor vid flera tillfällen i Villanäs och i Tavlefjärden i Umeå. Nu har Länsstyrelsen i Västerbotten bestämt att björnen ska skjutas.

– När en björn vistas så nära bebyggelse så ökar risken för en konfrontation. Det är en onödig risk, säger Linda Backlund till SVT.

Går inte skrämma björnen

Länsstyrelsen har pratat med många boende i området och haft en problemdjurshanterare på plats i Tavlefjärden. De har konstaterat att det inte går att skrämma bort björnen.

– Alla boende har inte möjlighet att ha soptunnan i ett garage eller i en lagård. Dessutom har den varit på så många soptunnor att vi inte kan sätta upp ljudskrämmor på alla, säger Backlund.

TV: Se björnens nattliga sopkalas i Villanäs

Länsstyrelsen skulle också kunna försöka skrämma bort björnen med hjälp av hundar, men inte heller det är aktuellt.

– Då är risken stor att vi skrämmer den vidare till nästa by, säger Backlund.

Är inte rädd för människor

Därför ska björnen skjutas. Ärendet är överlämnat till polisen som ansvarar för jakten, eftersom den sker i tätbebyggt område.

– Om man ser björnen ska man kontakta polisen, säger Linda Backlund.

– Vi tar beslut från gång till gång om skyddsjakt. Vi skickar ut en rovdjursjägare om någon ser björnen, säger Markus Iscason, polisens presstalesperson.

Är björnen farlig eftersom ni tagit det här beslutet? 

– Den uppehåller sig nära bebyggelse och den verkar inte vara rädd för människor på ett sätt som björnar ska vara. Då ökar risken för en konfrontation och det är en onödig risk, säger Backlund.

LÄS MER: Sopkaos efter oönskat björnbesök

– Det här är ett beteende hos björn som vi inte vill ha.

Risk att den fortsätter äta sopor i vår

Men ska inte björnen gå och sova snart?

– Det kan fortfarande vara flera veckor kvar till dess. Vi ser en stor risk med att den fortsätter riva soptunnor i vår när den vaknar igen, säger Linda Backlund.

Enligt henne ingår troligen både Villanäs och Tavlefjärden i björnens hemområde. Jakten gäller en ensam vuxen björn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.