Kommunalråd Patrik Nilsson (S) i reningsverket i Robertsfors. Foto: SVT

Nu skärps kraven för reningsverken

Publicerad

Nu vill EU skärpa kraven för avloppsreningsverk. Fyra av länets kommuner bjöds in till ett avloppsmöte för att gå igenom de nya riktlinjerna.

I Västerbotten bjöds fyra kommuner in till ett avloppsmöte under tisdagen; Robertsfors, Åsele, Malå och Lycksele. Miljöministern hälsade välkommen och gick igenom hur kommunerna brustit i miljörapportering och provsvar till EU.

– Jag hade förberett mig på att de skulle komma med stora pekpinnen, men det var en konstruktiv och positiv dialog. Nu jobbar vi fram en handlingsplan, säger Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors.

Följt undantag för ”reningsverk i kallt klimat”

Det är totalt tolv avloppsreningsverk i Sverige som inte lever upp till kraven som EU ställer. Tidigare har länets kommuner följt ett undantag för ”Reningsverk i kallt klimat”.

– Där kommer det skräpas. Tidigare har vi kunnat använda kemiska medel för att bryta ner avfall och nyttjat vattendrag för överskottet som skickats ut i vattnet, säger Nilsson.

Landshövding Magdalena Andersson var på plats under dagen. Ansvaret att följa riktlinjerna kommer delas mellan reningsverken, svenska staten och tillsynsmyndigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.