Hör SVT:s reporter Josefine Holgersson om första rättegångsdagen.

Nu startar rättegången mot sexbrottsåtalade elevassistenten i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången mot den elevassistent som står åtalad för en rad grova sexualbrott mot barn i Lycksele.

Enligt åklagaren har elevassistenten i 30-årsåldern begått övergrepp mot 13 barn i åldrarna 7 till 15 under 11 års tid. Förra veckan åtalades han misstänkt för flera fall av grova sexuella övergrepp varav flera inträffat i skolmiljö.

I dag, måndag, klockan 09.30 inleddes rättegången som väntas ta 13 dagar. Fallet har beskrivits som ett av de största målen i Lycksele tingsrätt någonsin.

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Under den inledande rättegångsdagen ska man bland annat avhandla den generella sakframställan. Dagen kommer dessutom behandla några av åtalspunkterna som handlar om grov våldtäkt mot barn.

Rättegången väntas bli klar den 1 juli.

Följ SVT Nyheter Västerbottens rapportering under dagen.

Åtalade elevassistenten

  • Mannen i 30-årsåldern misstänks ha begått övergrepp mot 13 barn, flera av övergreppen anser åklagaren ska betraktas som grova.
  • Övergreppen har enligt åklagaren inträffat under elva års tid när barnen varit mellan 7 och 15 år. 
  • Mannen har arbetat som elevassistent på tre olika skolor i Lycksele kommun, flera av övergreppen ska enligt åklagaren ha inträffat i skolmiljö. 
  • Den misstänkte mannen, som tidigare är ostraffad, har erkänt brott och menat att han försökt bryta sitt beteende. 
  • Rättegången mot mannen startade 10 juni.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet