Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Pär Röckner, ordförande för Vision i Sorsele, om arbetsmiljöproblemen i Sorseles kommunhus. Foto: SVT

Nu utreds arbetsmiljön på kommunhuset i Sorsele

Publicerad

Korridorssnack, härskartekniker och bristande kommunikation – det är några exempel på arbetsmiljöproblem inom Sorsele kommun. Nu får alla anställda ge sin bild av problemen i en enkätundersökning.

I september blev Pär Röckner, ordförande för fackförbundet Vision i Sorsele och fritids- och kulturchef, informerad av enskilda medlemmar på kommunhuset att allt inte stod rätt till när det gäller den psykosociala arbetsmiljön.

Han kallade då till ett stormöte där 16 medlemmar i kommunhuset fick berätta hur de upplevde arbetsmiljön. Resultatet blev en skrivelse till kommunstyrelsen, vilket Västerbottens-Kuriren var först med att berätta om.

Dåvarande kommunchefen Charlotta Tarras-Wahlberg valde då att beställa en undersökning av arbetsmiljön av Previa. I undersökningen intervjuades 11 kommunchefer och av intervjuerna framkom det att det finns problem med korridorssnack, härskartekniker och bristande kommunikation.

– Jag känner inte igen mig i det, men utifrån intervjuerna så ser det ut så, säger Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele.

Alla får tycka till

Nu har Vision skickat ut en psykosocial enkät till alla medarbetare i kommunhuset.

– Vi hoppas att få en sammanställning inom en till två veckor, säger Pär Röckner, ordförande för fackförbundet Vision i Sorsele.

Pär Röckner tror att saker och ting nu är på rätt väg.

– Man har vidtagit åtgärder, bland annat inlett arbetet med att anställa en ny kommunchef och en tillförordnad vikarie på personalchefssidan. Jag tror att det kommer stabilisera sig med tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer