Arkivbild. Skidor, buss eller bil ? Kommunen vill veta hur Umeåborna tar sig fram. Foto: SVT

Nu vill kommunen undersöka 30 000 Umeåbors resvanor

Publicerad

Inom kort kommer 30 000 slumpvis utvalda Umeåbor få inbjudan att delta i den största undersökningen om resvanor som kommunen någonsin gjort.

– Förhoppningen är att så många som möjligt vill delta så att vi får ett så bra resultat som möjligt, säger Josefina Rosenlöv, statistiker Umeå kommun.

Resorna spåras via en app som mäter och spårar hur människor i Umeå reser. Resultatet kommer dels att används för att följa upp kommunens mål att få fler att resa hållbart, men är även ett viktigt underlag för att planera insatser som påverkar resandet.

Exempelvis kan datan hjälpa kommunen att se vilka gator som ska prioriteras för snöröjning eller var nya eller förbättrade cykelvägar kan göra störst nytta.

– Undersökningen kan hjälpa oss förstå var en insats kan få störst effekt, eller var det rentav saknas insatser. När vi testade appen på en mindre grupp upptäckte vi till exempel att vissa sträckor som många cyklar inte var prioriterade för snöröjning, säger Josefina Rosenlöv, statistiker i ett pressutskick.

Utskicket kommer att gå ut till de slumpmässigt urvalda i början av nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.