Bland annat Hembergsskolan (bilden) i Vilhelmina får en ny chattsida för ungdomar, där man kan prata anonymt om psykisk ohälsa. ”Det blir ett första steg för att få eleverna att berätta”, säger rektor Erika Tegström till SVT. Ungdomarna på bilden har inget samband med texten. Foto: SVT

Ny chattsida ska stötta Vilhelminaungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Hembergsskolans högstadium och Malgomajgymnasiet i Vilhelmina kommer att få tillgång till en anonym onlinetjänst där dom kan chatta med utbildad personal om psykisk ohälsa.

Bakgrunden är ett examensarbete av en elev på Malgomajskolan där en anonym enkät visade på ett stort mörkertal av elever som mådde dåligt.

– Där såg vi ett helt annat resultat än det vi får ut av vår årliga enkät, och vi kunde även se att många av eleverna drar sig för att kontakta en vuxen, berättar Per Lindberg, rektor på Malgomajskolan.

Minska tystnaden kring ohälsa

Den nya chattjänsten är utvecklad lokalt och förhoppningen är att den ska minska tystnadskulturen kring psykisk ohälsa. Elever kommer enligt kommunen att få svar av skolornas elevhälsoteam.

Onlinetjänsten är enligt kommunen anpassad för skolan och följer den nya lagstiftningen i FN:s barnkonvention om att alla barn ska ha en chans att komma till tals.

”Ett första steg”

Erika Tegström, rektor på Hembergskolan, är positiv till pilotprojektet som planeras vara igång efter sportlovet.

– Vi har fått den här tjänsten presenterad för oss och den såg bra ut. Det blir ett första steg för att få eleverna att berätta. Tanken är att vi börjar anonymt men sen är målet att eleverna ska våga träda fram själva. För det är ju svårt att hantera problemen om vi inte vet vem som är utsatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.