Ny dom ändrar reglerna för gruvor

Uppdaterad
Publicerad

Nu ändras förutsättningarna för att få tillstånd för att starta gruvor i Sverige. Det får bland annat betydelse för den planerade gruvan i Stekenjokk.

Fram till nu har Bergstaten prövat vilken påverkan själva gruvan har för miljön och för andra verksamheter när man har beslutat om tillstånd för gruvor. Nu har en dom från Högsta förvaltningsdomstolen om en planerad gruva vid Vättern förändrat detta.

– Den innebär en annan rättspraxis. Hittills har vi tittat på själva konstruktionsområdet. Nu säger man att vi ska titta på hela verksamhetsområdet och hela industriområdet. Även där anläggningarna ligger, säger Åsa Persson, bergmästare vid Bergstaten.

Hur stor förändring är det?

– För en ny underjordsbrytning i Kiruna där vi redan har en existerande gruva blir det i princip ingen förändring, eftersom då tar man inte någon mer mark i anspråk. Men vid en nyetablering av en gruva kan det vara en förändring, säger hon.

Stora konsekvenser

Beslutet kommer att få stora konsekvenser för gruvnäringen. Den planerade gruvan i Stekenjokk är ett av flera gruvprojekt som överklagats till regeringen. Nu har näringsdepartementet skickat ut brev till företaget bakom projektet och bett om synpunkterna utifrån de förändrade förutsättningarna som domen ger.

– Det handlar om att vi nu prövar allting i ett tidigare skede. Allt skulle ändå ha blivit prövat någon gång i processen innan man ska starta gruvan. Sen kan det vara en skillnad I tidsaspekten och i hur lång tid olika prövningar tar, säger Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer