En del av ekosystemet riskerar att destabiliseras om ingenting görs för att rädda insekterna. Foto: Paul Kleiven/TT

Ny forskning vid Umeå universitet ska rädda insekter

Uppdaterad
Publicerad

Nya indikationer tyder på att insekterna har minskat med 40-75 procent. Umeå universitet uppmärksammar insekternas krisläge genom att börja med ny forskning som rör insekter i Västerbotten.

80 procent av alla blommande växter på jorden är beroende av bland annat honungsbin, humlor, fjärilar och blomflugor. Om insekterna försvinner riskerar ekosystemet att destabiliseras, eftersom bland annat fåglar och fiskar lever på insekter.

Räddningen: Insektshotell

Just nu pågår räddningsaktioner världen över för att rädda jordens alla insekter. Räddningsaktionerna sker genom bland annat försäljning av insektshotell och fröpåsar.

En grupp forskare och pedagoger vid Umeå universitet och SLU har nyligen startat upp ett nätverk för att samla kunskapen om insekter och andra leddjur i Västerbotten. Tillsammans kommer de bland annat att planera nya forskningsprojekt och hålla aktioner för allmänheten.

Behövs en bättre förståelse för miljön

De tidigare studier som har publicerats kring ämnet har utförts på andra orter i världen, därför är det inte självklart att man kan generalisera vissa observationer på enstaka orter till andra ställen. Det är inte heller säkert att de räddningsaktioner som görs på enstaka regioner gynnar insekterna på andra regioner.

Natuschka Lee forskar på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. Hon har tillsammans med hennes kollegor märkt att det saknas kunskap i ämnet, till exempel vilka insekter som egentligen finns i Norrland och vilka miljöer som passar just dessa.

– Här behövs verkligen en bättre ekologisk förståelse för den lokala miljön, säger hon.

Aktioner hålls – i syfte att utbilda

Bland annat kommer aktioner för allmänheten att hållas med syftet att utbilda om insekternas krisläge.

– Vi hoppas att dessa aktioner kommer att informera allmänheten bättre om insekter och om vilka åtgärder som är relevanta för just vår region, säger Natuschka Lee.

Informationsaktioner för allmänheten kommer att hållas under 18-27 maj vid universitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.