Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Clara Sandberg om sina artistdrömmar. Foto: Josefine Holgersson/SVT

Ny kultursatsning för unga i inlandet

Publicerad

Talangutveckling för ungdomar som vill bli artister startar i fem inlandskommuner i norra Sverige. Det satsas 2,9 miljoner kronor på projektet.

Duncan Kemp i Storuman är verksamhetsledare för Kulturakademin i Storuman som blivit beviljad pengarna för projektet  ”Professionella Unga Artister”.

– Regionens arrangörer vill satsa på lokala artister, men många av de duktiga ungdomarna som finns saknar erfarenhet och rutiner vid ett uppträdande, säger Duncan Kemp.

Samarbete över läns- och kommungränser

För att råda bot på det satsas alltså 2,9 miljoner kronor, pengar som kommer från föreningen Leader Lappland 2020 och Jordbruksverket.

Satsningen blir ett samarbete över läns- och kommungränser där Storuman, Lycksele, Åsele, Arvidsjaur och Arjepog ingår.

– Våra musikskolor är bra på att skapa musiker eller dansare och jobba i nätverk men vi är inte så bra på artisteriet. Genom en rad workshops och läger kommer nätverket att skapa en länk mellan musikskolan och de som arrangerar evenemang, avslutar Duncan Kemp.

I klippet kan du höra Clara Sandberg berätta mer om sina artistdrömmar.

Projektet PUA-Kulturakadmin är ett samarbete mellan Kulturakademin i Storuman och Lycksele Musik & Teaterföring, Åsele Musik & Riksteaterförening, Arjeplog Musik & Teaterförening samt Arvidsjaur Northern Sustainable Futures

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer