– Tills man lärt sig det nya sättet att jobba kommer det vara strul, säger Maria Burström, skyddsombud för lärarförbundet i Umeå Foto: SVT

Ny lag riskerar leda till mer IT-strul – oro hos anställda

Uppdaterad
Publicerad

Strul med IT och teknik på arbetsplatser runt om i Sverige kostar varje år miljarder. Om några månader kommer en ny lag som riskerar att öka arbetsbördan och orsaka ytterligare IT-strul för anställda.

Från och med den 25 maj i år kommer en ny lag, Dataskyddsförordningen, börja gälla i EU:s medlemsländer. Lagen kommer att innebära stärkta rättigheter för personlig integritet och en hel del förändringar för de som behandlar personuppgifter.

Men bland annat lärare som redan har många administrativa uppgifter är oroliga för hur de ska klara de nya kraven.

– Det är klart att en ny lag innebär ett nytt sätt att tänka och tills man lärt sig det nya sättet att jobba kommer det vara strul för att veta hur man ska göra, säger Maria Burström, skyddsombud för lärarförbundet i Umeå

”Vissa dagar funkar ingenting”

Dataskyddsförordningen gäller inte enbart för lärare utan för alla yrkesverksamma som behandlar personuppgifter. Många av dem upplever redan i dagsläget IT-strul på jobbet.

- Jag får starta om datorn fem gånger per dag. Jag tycker det är bedrövligt för det tar jättemycket tid och jag blir ju trött, säger Lotta Helgesson, som jobbar inom region Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.