Foto: TT

Ny rapport: Längst väntan på operation för prostatacancer i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottningar som drabbats av prostatacancer får vänta längst i hela landet på behandling. Det visar en rapport från Cancerfonden. Medianväntetiden i regionen är hela fem månader längre än målet.

Målet är att en patient med prostatacancer ska bli opererad inom 61 dagar. Det lever ingen region upp till. Västerbotten är allra sämst i klassen med en medianväntetid på 213 dagar till operation, det är fem månader längre än målet. Blekinge ligger bäst till i landet med 100 dagars väntetid.

Sverige är bland de bästa länderna i världen när det gäller cancervård, menar Cancerfonden. Problemet är att behandling sätts in för sent. För att korta köerna har mål för väntetider införts genom så kallade standardiserade vårdförlopp. Men enligt Cancerfonden har insatserna inte varit effektiva.

– Väntetiderna i cancervården är fortfarande ett geografiskt lotteri. Vi ser alldeles för små resultat av de så kallade standardiserade vårdförlopp som har införts i regionerna för att minimera onödig väntan, säger Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden, i ett pressmeddelande.

”Går framåt”

Torbjörn Myrnäs, verksamhetschef vid kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus, säger att kötiderna går åt rätt håll.

– Vi har jobbat bort stora delar av väntetiderna, och vi har precis fått mer robotresurser, så det går framåt, säger han till SVT Västerbotten.

Väntetiderna skiljer inte bara stort mellan olika regioner utan även mellan olika cancerformer.  

När det gäller tjocktarmscancer är Västerbotten tredje bästa region i landet med 27 dagars medianväntetid. Det innebär att man når målet om 28 dagar från diagnos till start av behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.