Lär dig stavgångsteknik av IFK Umeå-skidåkarna. Foto: SVT

Ny rullskidbana ska lyfta Umeå

Uppdaterad
Publicerad

På Ersmarksberget i Umeå har grunden till en multifunktionsbana för rullskidor och rullstolar börjat ta form under sommaren.

Bakom projektet står IFK Umeås skidförening. Finansieringen av banan blev klar redan för två år sedan när Allmänna arvsfonden beviljade ett bidrag på 4,4 miljoner, samtidigt som Umeå kommun och Västerbottens Idrottsförbund lovat stötta bygget med sju miljoner kronor.

Nu görs grovjobbet inför asfalteringen som förhoppningsvis kommer kunna göras till våren och sen ska banan vara åkbar redan till nästa sommar.

”En jättebra bana”

Patrik Widebo är ordförande IFK Umeå skidors styrelse och ser fram emot att kunna rullskida på Ersmarksberget i framtiden.

– Det är en jättebra bana som kommer slå ut det mesta i Sverige, så det här kommer bli ett lyft för Umeå, säger han.

”Kommer bli perfekt”

Även Gustav Kvarnbrink, junior i IFK Umeå skidor, ser fram emot tills banan står helt färdig.

– Det kommer finnas många olika slingor att åka på, det kommer bli perfekt om man vill köra lite intervaller eller bara lite smårundor, säger han.

Lyckseles bana snart klar

Även i Lycksele byggs en multifunktionsbana, som ska stå klar någon gång i september. Banan blir cirka sex kilometer lång och tanken är att vem som helst ska kunna åka med rullskidor eller rullstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.