Arkivbild. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Branden i Vindeln under kontroll

Publicerad

Skogsbranden vid Storsävarträsk i Vindelns kommun spred sig under onsdagen men under kväll och natt fick räddningstjänsten kontroll på den. Nu på torsdagsmorgonen har de lämnat över till markägare för eftersläckningsarbete.

Vid lunchtid på onsdagen larmades räddningstjänsten till en skogsbrand mellan Lappsjön och Storsävarträsket i Vindelns kommun. Räddningstjänste skickade tio brandmän till platsen och hade goda förhoppningar om att få bukt med eldsvådan. Tills vinden tilltog.

Spridningen ökade med hjälp av vinden och brandområdet på omkring 100x400 meter blev mer svårkontrollerat. Räddningstjänst var på plats med styrkor från Vindeln, Umeå, Sävar, Bygdsiljum och Botsmark för att bekämpa branden som hade riktning mot Lappsjön. Under kvällen konstruerade räddningsarbetarna på plats slangsystem för att kunna avgränsa spridningen vid brandfronten.

Fuktigt ute

Strax innan klockan 22 fick räddningstjänsten branden tagits under kontroll. Under natten har helikopter fortsatt med vattenbombning för att förhindra spridning och personal har arbetat hela natten. På torsdagsmorgonen meddelade man att eftersläckningsarbetet överlämnats till markägare.

– De har en fem-sex personer på plats som håller i det där, säger Yngve Isacson, insatsledare på Umeåregionens brandförsvar.

Han berättar vidare att det just nu är lugnt i Umeå, Vännäs, Vindeln och Bjurholms kommuner.

– Det är lite fuktigt ute nu och det är bra för vår del. När det är fuktigt på nätterna lugnar bränderna ned sig. Nu hoppas vi bara att vi slipper åska för då kan det braka igång igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet