Foto: TT

Ny studie: Magsjuka sprids i dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Människor kan få magsjuka genom att dricka det kommunala dricksvattnet. Och reningen av vattnet kan vara otillräcklig. Det visar en ny studie från Umeå universitet och Livsmedelsverket.

Forskarna har i studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Water Research, gått igenom samtal till sjukvårdsupplysningen som handlade om magsjuka. Under vintertid blev resultaten tydliga.

– Vi har jämfört flera städer. De städer som har bäst vattenberedning har också färre fall av vinterkräksjuka, säger Andreas Tornevi, forskare vid Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet.

Skyddet otillräckligt

Studien visar att skyddet mot virus kan vara otillräckligt i många vattenverk i Sverige.

–  Vi har studerat den normala förekomsten av magsjuka i kommuner som uppfyller alla krav på dricksvattenkvalitet och sett att man verkar kunna minska nivån av magsjuka med ytterligare beredningssteg i den kommunala dricksvattenproduktionen, säger säger Andreas Tornevi.

”Finns pengar att spara”

I Skellefteå och Östersund har man tidigare haft stora parasitutbrott med många sjukdomsfall. Det här medförde stora kostnader och fick många dricksvattenproducenter att uppgradera sina reningsmetoder. Denna studie pekar på att dricksvattenreningen kan vara otillräcklig även när reningen bedöms vara tillräcklig.

– Det finns säkert pengar att spara och det är något vi vill räkna vidare på. Men ju mer avancerad berdning man har ju dyrare blir ju också dricksvattnet.

Behövs mer forskning

Det är fortfarande störst risk att bli smittad av magsjukevirus från andra människor och studien mäter inte bara de som blir smittade av dricksvattnet utan alla uppkomna fall. Men enligt siffror från Livsmedelsverket blir ungefär 170 000 människor smittade av dricksvattnet varje år.

Forskarna i studien vill nu forska mer på vilka metoder som lämpar sig bäst för att rena dricksvattnet på olika platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.