Genrebild. En igångsättning av en överburen graviditet sker idag i Sverige efter 42 fullgångna gravidveckor. Foto: TT/Ingvar Karmhed

Ny studie om igångsättning av gravida kvinnor – rutiner kan komma att ändras

Publicerad

Gravida som går två veckor över tiden i väntan på att föda barn kan få hjälp av vården att starta förlossningen. Nu har man börjat med tidigare igångsättning i Dalarna – då en studie visar att det ökar chansen för att barnet ska överleva. Men i Västerbotten har man ännu inte ändrat några rutiner.

En igångsättning av en överburen graviditet sker idag i Sverige efter 42 fullgångna gravidveckor. I många andra länder i Europa och USA sker detta i vecka 41.

En ny studie som 15 förlossningskliniker i Sverige har ingått i visar preliminärt att det var en bättre överlevnad för barnen för de kvinnor som sattes igång i vecka 41 istället för vecka 42. Därför har man i Dalarna beslutat att börja med tidigare igångsättning.

– Vi hade något dödsfall här i Falun där patienten ingick i studien. Så det kändes ännu starkare. Vi diskuterade och kunde inte se att det fanns någon annan väg. Vi kunde inte vänta med att göra dessa förändringar, säger Agneta Romin till SVT Dalarna.

Rutinerna kan ändras

Region Västerbotten har inte deltagit i studien, men man säger att man väntar med stort intresse på vad studieledningen kommer fram till. Man vill läsa det innan man tar ställning till att eventuellt ändra rutinerna. Tills dess följer man de riktlinjer man redan har.

– Det går inte att säga hur vi gör innan vi har resultaten. Vi trodde vi skulle få dem sent i våras, men det fick vi inte, säger Eva Innala som är verksamhetschef för Centrum för obstetrik och gynekologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

De slutgiltiga studieresultaten från Sahlgrenska väntas komma under hösten efter en extern granskning, och i nuläget kan de ansvariga för studien inte kommentera resultaten. De berättar dock att en godkänd studie på sikt skulle kunna förändra förlossningsrutinerna i hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer