Ungdomar bokar hotellrum i Umeå för att festa – bjuder in minderåriga

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar bokar hotellrum för att festa – en ökad trend under pandemin.

Nu slår fältgruppen i Umeå larm om att yngre personer kan hamna snett i samband med hotellfesterna.

– Som ung kan man göra fel val och komma i kontakt med alkohol eller andra droger, säger Barbro Hedman, fältassistent.

Fältgruppen i Umeå har de senaste veckorna uppmärksammat att unga vuxna bokar hotellrum för att ha fest. De som vistas på festerna är allt från 14 år och uppåt.

Ofta är det äldre som bokar rummet och bjuder in yngre personer.

”Yngre faller för grupptryck”

Risken för att komma i kontakt med alkohol och droger är större i sådana sammanhang menar fältgruppen, speciellt när ålderspannet är stort.

– När det förekommer alkohol och droger är risken att yngre faller för grupptryck och att de provar sådant för första gången. Det kan också vara att de inte har vetskap om att någon annan lägger ner något i glaset, säger Barbro Hedman.

Vill nå ut till föräldrar

Fältassistenten Mehrzad Solgy tror att pandemin har gjort att trenden ökat och vill nu uppmana föräldrar att inte ge med sig vid påtryckningar från sina ungdomar.

De som bokar hotellrum kan ofta göra det själva, men det kan även vara minderåriga som fått godkännande av vårdnadshavare att hyra rummet på egen hand.

– Tonåringar är tonåringar och där är det viktigt att som förälder inte ge med sig, Mehrzad Solgy, fältassistent.

Hör fältassistenten Mehrzad Solgy i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.