Ny vårdavdelning i Dorotea

Publicerad

Majoriteten i landstinget och den politiska ledningen i Dorotea avser att samverka i en ny gemensam vårdavdelning på Bergvattengården.

– Det känns väldigt bra. Det innebär tillgång till fler vårdplatser och läkarjourkedja, och samtidigt den personalsamverkan som vi eftersträvat, säger Peter Olofsson, landstingsstyrelsens ordförande (S).

Sjukstugan flyttas

Det här innebär att landstinget flyttar sjukstugan till Bergvattengården, där landstinget idag bedriver två vårdplatser. I samband med det planeras en ny vårdavdelning i samverkan med kommunen.

Hur mycket spelar folkomröstningen in i det här beslutet?

– Jag tycker att vi har svarat upp bra utifrån de önskemål som kom, men det har varit svårt att förhandla om det här med folkomröstningen hängande över oss, säger Peter Olofsson.

– Vi har tagit till oss den oro som finns i Dorotea och lärt oss mycket under den här processen, säger Robert Winroth (MP).

Fler vårdplatser

Landstinget kommer nu att inleda samtal med kommunen för att under övergångsperioden kunna utöka antalet vårdplatser på Bergvattengården samt införa läkarjourkedja.

– Hur förutsättningarna för gemensamma lokaler på Bergvattengården blir mer i detalj ska vi fortsätta diskutera med kommunen, de samtalen tar fart nu. I Storuman och Malå finns samverkanslösningar som fungerar väl och är bra för patienterna, och vi tänker oss en liknande på Bergvattengården. Framför allt innebär det här ett gemensamt steg framåt, vilket känns skönt och konstruktivt, säger Olofsson.

Hur blir det med ambulansen i Åsele?

– Där blir det ingen förändring. Akutbilen ingår i en helhet men vi följer frågan.

Litar inte på Olofsson

Ockupanterna i sjukstugan vågar inte glädjas åt beskedet ännu.

– Den där Peter Olofsson kan man inte lita på. Han kan ta tillbaka allt imorgon igen, säger en av ockupanterna.

– Vi hoppas att det är sant det som nu skrivs. Men allt är väldigt nytt, vi måste sätta oss in i vad detta innebär exakt, säger ockupanten.

Sandström efterlyser konsekvensbeskrivning

Oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) hoppas att flytten sker utifrån en analys och konsekvensbeskrivning.

– Några sådana analyser har åtminstone inte passerat på politisk beslutsnivå, men jag hoppas att det är framtagna och legat till grund för beslutet, säger han i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Doroteaupproret

Mer i ämnet