Fastighetsägare ska betala en anslutningsavgift och bekosta grävning från vägen ner till huset. Foto: SVT

Tvingas betala 100.000 kronor för nytt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteås nya vattenverk beskrivs som ett av kommunens dyraste projekt genom tiderna. Men flera fastighetsägare har surnat till då de känner sig tvungna att ansluta till det kommunala vattennätet – och betala kring 100.000 kronor ur egen ficka.

Fastighetsägare i Klutmark retar sig på att de upplever att de måste tvångsansluta sig till det kommunala VA-nätet och betala i genomsnitt hundratusen kronor ur egen ficka när kommunen bygger ett nytt vattenverk.

– Det känns absurt. En del måste ju låna pengar för att klara av att bekosta de här besluten, säger Andreas Andersson, fastighetsägare.

Först ska han betala en anslutningsavgift utifrån kvadratmeterytan på tomten, sedan ska han bekosta grävning från vägen ner till huset.

– Jag tycker det känns helt fel att kommunen investerar 620 miljoner kronor i nytt dricksvatten och så ska den ändå ha så här mycket pengar av oss, säger Andreas Andersson.

Kan få 40.000 kronor i ersättning

Skellefteå kommuns avdelningschef för vatten- och avfall, Stefan Johansson:

– Egentligen handlar det inte om vattentäkten utan tog sin början efter en fältstudie som gjordes år 2015. Den visade att cirka 90 procent av de avloppslösningar som fanns i området var så pass bristfälliga att de ändå behöver bytas ut. De uppfyller helt enkelt inte kraven på rening, säger Stefan Johansson.

Det togs politiskt beslut om att göra området med sin sammanhållna bebyggelse till så kallat kommunalt va-verksamhetsområde. Beslutet gäller för övrigt fler så kallade omvandlingsområden än Klutmark.

– Sedan har vi försökt att mildra och begränsa de ekonomiska effekterna på flera sätt, säger Stefan Johansson och pekar på att fastighetsägare som regel kan få närmare 40.000 kronor i ersättning för de kostnader de åsamkas.

Skulle kunna fixa det billigare själv

Men fastighetsägaren Andreas Andersson tycker inte att det räcker.

– Själv har jag godkänt avlopp och jag skulle ju också kunna ordna en trekammarbrunn till en betydligt billigare peng, säger han.

VA-avdelningschefen Stefan Johansson har hört det argumentet också.

– Jo det är där vi hamnar till sist, i en diskussion om vad som blir billigare och dyrare i slutänden för den enskilde fastighetsägaren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.