Gymnasieungdomar tar sig inte till skolan när de nya rutterna och tidtabellerna börjar gälla i Skellefteå på måndag. Foto: SVT

Nya busslinjer ställer till problem – kommunalrådet lovar extrabussar

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieungdomar tar sig inte till skolan när de nya rutterna och tidtabellerna börjar gälla i Skellefteå på måndag. Men nu lovar kommunalrådet extrabussar till de strandsatta ungdomarna – något som kan kosta upp mot ett par miljoner kronor.

Nu börjar en stor förändring av kollektivtrafiken att gälla i Skellefteå. Den har under året lett till en lång rad protester från olika delar av kommunen. När gymnasieskolan börjar till veckan har en stor grupp ungdomar hamnat i kläm.

Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) lovar extrabussar med kort varsel för att lösa problemet, något som ser ut att kosta ett par miljoner kronor. En kostnad kommunen får ta när de trimmar in den nya kollektivtrafiken enligt kommunalrådet Lorents Burman (S).​

Exakt vilken pott pengarna ska komma från är oklart men det är gymnasieskolan som har fått i uppdrag att beställa bussarna.​

Trafikplaneringen missade flera områden

Under sommaren kom det fram att trafikplaneringen till exempel helt missat ungdomarna i byn Åbyn norr om Byske. De hade fått intrycket att Länstrafiken stannade där. De är nu lovade extrabuss men där pågår ändå en namninsamling för att få tillbaka den tidigare rutten.

Även ungdomar i Burträskområdet och efter kustvägen mellan Lövånger och Bureå har svårt att ta sig till skolan. Kommunalrådet säger också i videon att kommunen under hösten ska utvärdera hela det nya kollektivtrafiksystemet och att eventuella förändringar kan komma kring årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.