Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Stephan Stenmark berätta om hur smittspårningen går till. Foto: Jenny Kejerhag/SVT

Nya covidrekommendationer – berör dig som bor med smittad

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten uppmanar nu även personer som bor ihop med någon som har bekräftad covid-19 att stanna hemma. Riktlinjerna gäller för personer från gymnasiet och uppåt men inte för barn.

Det är Folkhälsomyndigheten tillsammans med smittskyddsläkare som tagit fram de nya förhållningsreglerna.

– Du som delar hem med en konstaterat smittad person ska följa liknande regler som den som har covid-19 oavsett om du har symtom eller inte. Ni som bor i samma hushåll ska stanna hemma från skola eller arbete ett visst antal dagar enligt det beslut som tas i samband med smittspårningen, säger regionens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Gäller inte barn – närstående ska få information

Regionen har börjat ta direktkontakt med de som berörs.

– Varje individ som berörs kommer få direktinformation av smittspårarna från Region Västerbotten. Hushållskontakterna kommer också att få information om rekommendationer för provtagning, säger Stephan Stenmark.

Barn som går i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola får gå till skolorna som vanligt, även om de bor ihop med någon som har covid-19, varför hör du i klippet ovan.

Har du inte möjlighet att jobba hemifrån?

Visa

Om du har en bekräftad smitta men inte kan jobba hemifrån så kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Ett läkarintyg kommer då att skickas till Försäkringskassan utan att du själv behöver ta någon ytterligare kontakt med vården.

Källa: Region Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer