Nya grupper kan boka tid för vaccination i länet. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya grupper kan boka tid för vaccination i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kan personer som är födda mellan 1962 och 1981 och har ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19 boka tid för vaccination. Det gäller också viss personal inom hälso- och sjukvård samt omsorg. Även gravida med riskfaktorer kan nu boka tid för vaccination.

– Vi öppnar bokningen för dessa grupper utifrån de leveransbesked vi har för de närmaste veckorna, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Gravida med ökad risk rekommenderas vaccination

Gravida över 18 år efter vecka 12 som har någon av de sjukdomar eller tillstånd som listas ovan kan också boka tid nu. Vaccination rekommenderas även alla gravida 35 år eller äldre, oavsett om man har någon annan riskfaktor eller inte.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det här är en rekommendation som kom från Folkhälsomyndigheten i förra veckan. Ny kunskap om vaccinationer mot covid-19 och en särskild bedömning av nytta och risk vid vaccination av gravida, gör att dessa gravida kvinnor nu rekommenderas vaccination, säger Ronny Lestander.

Gravida med en sjukdom på grund av graviditeten, till exempel graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning eller högt blodtryck under graviditet, rekommenderas i nuläget inte vaccination. Det finns ännu ingen generell rekommendation för vaccination till alla gravida.

Vaccination för övriga i fas 3

Personer mellan 18 och 39 år med ökad risk för allvarlig sjukdom och vuxna som kan ha svårt att följa råd för att minska smittspridning prioriteras också för vaccination i fas 3.

– Om ungefär två veckor räknar vi med att kunna öppna bokningen för personer 18–39 år med ökad risk för allvarlig sjukdom och övriga som prioriteras i fas 3, säger Ronny Lestander.

De som kan boka tid från och med idag onsdag är personer födda 1981 eller tidigare och som:

• Har kronisk hjärt-kärlsjukdom, inklusive stroke och högt blodtryck

• Har kronisk lungsjukdom såsom KOL eller astma

• Är mycket kraftigt överviktig och har ett BMI över 40, för gravida BMI över 30 vid inskrivning hos barnmorska

• Har flera funktionsnedsättningar

• Har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen

• Har kronisk leversvikt eller njursvikt

• Har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2

• Har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet