Foto: Marit A Israelsson

Nya jobb till Umeå, Skellefteå och Piteå när Umeåföretag förvaltar vindkraft

Publicerad

Företaget W3 Energy med säte i Umeå har tecknat ett avtal med tyska Luxcara om att sköta driften av vindkraftsparken Önusberget i Markbygden. Affären innebär att bolaget nu nyanställer.

– Nu kan vi fortsätta växa och planerar att rekrytera både i Piteå, Umeå och Skellefteå, säger André Sjöström som är operativ chef.

Vindkraftparken på Önusberget är det största vindkraftsprojektet i landet under 2021, fullt utbyggd kommer den att ha 137 vindkraftverk och en förväntad effekt på mer än 750 MW.

Direkt kopplat till den här affären handlar det om sex nya tjänster i ett företag som idag har 23 anställda vid kontor i alla tre kuststäderna. Bolaget har de senaste åren vuxit kraftigt.

Industriboomen i norr

– Vi förvaltar nu totalt upp emot 15 procent av den förnybara elen som produceras i Sverige, berättar Sjöström.

Företaget förvaltar i och med detta investeringar på ungefär 20 miljarder kronor.

– Tack vare det här kan bolaget fortsätta utvecklas, men sett ur ett större perspektiv handlar det också om att den gröna omställningen inte bara hamnar och beskattas i Sverige utan också kontrolleras här av ett norrländskt bolag, säger vd Per Dunder.

Hör anställda driftansvariga Anna Magnusson på plats i Markbygden om avtalet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet