• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Nya lägenheter på gång i Storuman

Publicerad

Efterfrågan på lägenheter i Storumans kommun har ökat under de senaste åren. Fler ensamhushåll och ökad invandring tros vara några av orsakerna. Det kommunala bostadsbolaget Umluspen planerar nu minst 30 nya lägenheter i Storuman och tolv i Tärnaby för att möta marknadens krav.

För ungefär fem år sen byggde det kommunala bostadsbolaget Umluspen i Storuman åtta nya lägenheter i Tärnaby, annars har det inte byggts nytt på många år i kommunen. Den senaste trenden har dock fått kommunen att tänka om.

– Vi har ju under de senaste åren sett att antalet lediga bostäder har minskat allt eftersom och vi har ingen reserv alls så vi känner oss tvingade att börja bygga, säger Roland Gustafsson, ordförande för Umluspen.

– Det finns ju ingenting ledigt idag och samtidigt ropar arbetsgivare efter arbetskraft och att få hit arbetskraft när det inte finns någonstans att bo, det fungerar inte.

”Antalet lägenheter räcker inte till”

En ökning av ensamhushåll har gjort att det efterfrågas fler bostäder i Storumans komun. Flyktingsituationen under de senaste åren har även bidragit till den ökade efterfrågan.

– Det har inte funnits behov av nybyggnationer, men som det ser ut nu är det fler och fler som bor i ensamhushåll så antalet lägenheter räcker inte till. Samtidigt är det så att vi har haft en ganska stor tillströmning av flyktingar, som också gör att vi har ett visst behov, säger Roland Gustafsson.

– Sen går det inte att bygga enbart för den gruppen, man måste se mer långsiktigt på det här. Vi följer utvecklingen väldigt noga.

I Storuman kommer de nya lägenheterna byggas nedanför den gamla brandstationen, bredvid gymnasieskolan och i Tärnaby är det den gamla kyrkstaden som ger plats åt nybyggnationen.

– I Storuman planerar vi fyra, fem våningar någonstans, ungefär 30 lägenheter. Man gör en detaljplanändring nu med utrymme med ytterligare, men i första etappen är det 30 lägenheter. I Tärnaby är det runt tolv lägenheter vi planerar, säger Roland Gustafsson.

Oklart hur dyra hyrorna blir

De nybyggda lägenheterna kommer framförallt att bestå av tvåor och ettor.

– På grund av priset på nybyggnationer måste man ner i storlek för att få rimliga hyror, säger Roland Gustafsson.

Vad kommer hyrorna ligga på ungefär?

– Där är vi inte framme än i våra kalkyler.

När är det tänkt att lägenheterna ska stå färdiga?

– I morgon helst, men det är leveranstid på det här, upphandling och projektering, så jag skulle tro att vi är inne i 2018, i slutet av 2018 innan vi har någonting på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer