Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten, menar att det inte finns anledning till oro men att det kan dyka upp nya mässlingfall. Foto: SVT

Nya mässlingfall kan komma

Uppdaterad
Publicerad

Det kan komma fler fall av mässling i Umeå de närmaste dagarna.

– Sjukvården tar höjd för det, säger Stephan Stenmark som är smittskyddsläkare i Västerbotten.

Efter helgens besked om ett mässlingsfall i Umeå förbereder sig nu sjukvården för att fler kan insjukna.

– Vi tar höjd för att vi får in fler fall, vi har en beredskap för att det skall ske. Under helgen har vi också kontaktat flera 100 anställda inom sjukvården och även patienter för att kolla upp dom. Flera har erbjudits vaccination, säger Stephan Stenmark smittskyddsläkare i Västerbotten.

Barnet var vaccinerat

Det var i onsdag ett minderårigt barn kom in till hälsocentralen på Ålidhem. Prover togs som visade positivt för mässling, trots att barnet fått en dos vaccin. Ytterligare prover har tagits och svar väntas om några dagar. I Sverige är det i dagsläget först och främst de som är födda på 70-talet som kan sakna fullgott skydd.

– Men det finns inget behov eller någon uppmaning för de som är födda på 70-talet att vaccinera sig med dos två nu, något sånt läge är det inte, säger Stenmark.

”Ingen anledning till oro”

Han påpekar också att även om sjukvården nu tar höjd för fler fall, så är det först och främst patienter i riskgrupper på sjukhuset som man vill värna.

– Det finns ingen anledning till oro i den vanliga västerbottniska befolkningen, grundskyddet är gott, säger han.

Fakta: Mässling

  • Mässling är en vanlig och mycket smittsam barnsjukdom i länder med låg vaccinationstäckning. Sjukdomen orsakas av ett virus som tillhör gruppen paramyxovirus.
  • Insjuknandet vid mässling är akut med snabbt stigande feber, ögonirritation och tilltagande besvärlig torrhosta, följt av röda utslag.
  • Sedan 1981 har personer i Västerbotten fått ett effektivt vaccin. Personer födda fram till 1960-talet har nästan alltid haft mässling som barn och är immuna.
  • En del personer födda under framförallt 70-talet kan däremot sakna fullgott vaccinationsskydd.
  • En del blir sjuka trots vaccination, men man bedömer att vaccinationen trots det skyddar mot vidare smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.