Nya rakelproblem – kan inte kommunicera

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av Umeås största besöksmål ställer till allvarliga problem för polis, ambulans och räddningstjänst. Det handlar om Väven, Ikea, Avion och Navet där utryckningspersonalen inte kan kommunicera med varandra vid stora olyckor.

– Det är såklart allvarligt och så vill vi inte att det ska vara. Vi vill att de ska ha full täckning när de är här, säger Mia Eskilsson, centrumchef vid Ikea centres som äger Avion shopping.

Ingen tar ansvar

Redan när Väven byggdes upptäcktes att byggnadskonstruktionen skärmade av signalen till kommunikationssystemet Rakel när räddningspersonal befann sig inne i byggnaden  och sedan dess har Ikea, Avion och Navet tillkommit där problemen är desamma.

– Polisen är beroende av ett fungerade radiosystem, ett ledningssystem som Rakel är och det är också det enda vi har att använda oss av, säger Patrik Wennerström, sambandsansvarig vid polisen region Nord.

Så sent som i juni skickades en skrivelse till myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, där man slog larm om allvarliga brister i kommunikationssystemet inne i de fyra besöksmålen. Och även om det finns lösningar så vet ingen, inte ens MSB, vem som har ansvaret att lösa problemen.

– Från MSBs sida menar vi att vi inte har den typen av detaljuppdrag att förse alla byggnader och alla typer av situationer med kommunikation och det skulle säkert bli rätt kostnadsdrivande att försöka genomföra det, säger Torkel Schlegel, chef för MSB rättsenhet. 

Visste inte att problemen fanns

När SVT Nyheter Västerbotten kontaktar fastighetsägarna om de allvarliga bristerna i kommunikationssystemet möts vi av förvåning. Ingen av de vi pratar med har fått kännedom om att problemen finns.

Bertil Hammarstedt VD för kommunala bolaget INAB som äger Navet säger till SVT att säkerheten på badet är viktig och om det krävs en förstärkare så kommer man att sätta in en sådan.

Mikael Öhlund styrelseledamot för Väven i Umeå AB kommer att lyfta frågan på nästa styrelsemöte och på Söderslätts handelsområde efterfrågas tydligare regelverk.

–Ja, så alla vet vem som gör vad och när. För det är såpass viktigt för gemene man och de som arbetar inom det här att veta att det funkar, säger Mia Eskilsson.

– Det är inte så enkelt att bara göra en lagändring, utan till syvende och sist handlar det om att det är någon som ska betala också och hur ska vi fördela kostnaderna för det här och är vi beredda att ta kostnaderna, avslutar Torkel Schlegel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.