Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Nya rekommendationer för alla i länet med barn

Publicerad

Smittskyddet i Västerbotten har i veckan gått ut med nya rekommendationer för alla med barn i länet. Det handlar om att hålla barnen hemma om någon i familjen har symptom, tills man har fått ett negativt provsvar.

Sedan tidigare gäller att hela familjen ska vara hemma om någon fått ett positivt covidsvar, alltså familjekarantän. Men det nya är nu att även om någon bara har symptom ska samtliga barn vara hemma i väntan på provsvar. Detta gäller bara barnen.

– Vi har inte sagt att båda vuxna ska vara hemma. Många vuxna behövs på jobbet idag och vi kan inte ha en rekommendation som tar bort vuxna från jobbet i onödan. Det är lättare att avgöra om en vuxen har symptom eller inte, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Smittskyddet vill minska situationerna där något barn är i en verksamhet när de får symptom. Rekommendationerna gäller barn i alla åldrar.

– Vuxna sprider smitta mer än barn, men även barn kan smitta. Barn upp till sex år kan provtas efter läkarbedömning, 6-12-åringar kan provtas via egentestsystemet men behöver hjälp av vårdpersonal och barn över 13 år bedömer vi kan ta egentester, säger Stephan Stenmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet