Såhär kommer de nya uttagen och stickpropparna se ut för taklampor. Foto: Elsäkerhetsverket

Nya uttag för taklampor kan innebära stora kostnader

Uppdaterad
Publicerad

Från och med april 2019 gäller nya uttag för alla taklampor i Europa. Beslutet togs redan 2009 men trots det verkar inte så många veta om det.

För nästan tio år sedan togs beslutet att ha samma standard på taklampor i hela Europa. I april 2019 går övergångsperioden ut och standardiseringen ska träda i kraft.

– På sikt kommer de gamla uttagen att fasas ut, men fram tills dess kommer både de gamla och de nya finnas på marknaden, säger Kim Reenaas som är avdelningschef på produktavdelningen på Elsäkerhetsverket.

Berörs mest om man inte har ett jordat hus

Den nya ändringen innebär att nybyggda hus måste ha det nya uttaget, och om det gamla till exempel skulle gå sönder så måste man alltså byta till ett helt nytt uttag, och möjligen även lampan eftersom den gamla stickproppen då inte kommer att passa. Det kan innebära dyra kostnader för att anlita elektriker.

– Det beror väldigt mycket på vilken elanläggning man har idag. Har man uppdaterad el i sitt hem som är jordad har man ganska goda förutsättningar att göra enkla anpassningar. Men har man en riktigt gammal anläggning som man inte gjort nåt med på ett tag, då kan det bli lite krångligare. Man måste då jorda det utrymmet, och behöver då ta en dialog med en behörig elektriker, fortsätter Kim.

Liten vetskap

När vi ringt runt till elektriker och försäljare av lampor så verkar vetskapen kring de nya reglerna vara liten, samtidigt är man inte så orolig inför förändringen.

– Det kommer ju fortsätta att säljas gamla stickproppar ett tag till, så förmodligen kommer det inte märkas av så mycket, säger Joakim Appelvik som är verksamhetschef på en elinstallationsfirma i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer