Foto: SVT

Nytt barnprogram vill ha läsglädjen tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Läsandet minskar och i ett försök att hitta tillbaka till läsglädjen kommer nu ett nytt barnprogram om böcker i SVT. Vi har träffat programledare Marcus Biderholt och ett av de medverkande barnen, Ristin Kristoffersson från Borgafjäll.

Det är pirrigt inför morgondagen, då TV-inspelningen av SVTs nya barnprogram Bokslukarna börjar i Umeå. Programmet handlar om böcker och vänder sig till barn mellan nio och 14 år.

– Det kommer bli jättespännande och jag är jättepirrig, säger 10-åriga Ristin Kristoffersson, som är en av de medverkande barnen.

– Jag tycker jättemycket om att läsa böcker och jag kan läsa uppåt hundra böcker om året, berättar hon.

Premiär i höst

Ristin är en av de barn som kommer vara med i Bokslukarna som kommer sändas i SVT i höst. I programmet kommer Ristin och de andra medverkande barnen få tycka till om ett antal böcker, Det kommer också vara intervjuer med författare och så får tittarna tipsa om sina favoritböcker.

Programledare är Marcus Biderholt som till vardags jobbar som bibliotekarie i Umeå, och hans mål är att fler ska hitta läslusten.

– Jag är med för att jag vill att fler ska börja läsa och läsa för att man tycker det är roligt, säger Marcus.

– Som tittare kan man förvänta sig ett rolig bokprogram, där man får tips från barn och ungdomar om böcker, berättar Marcus.

Hur ska man som förälder få sitt barn att läsa?

– Att alltid se till att det finns böcker, så det den dagen barnet får lust att läsa så finns det inte bara en utan flera böcker att välja på och att läsa tidigt för sina barn, redan från att de är bebisar, säger Marcus.

Vill inspirera

Nu hoppas både Marcus och Ristin att programmet ska få fler unga ska hitta glädjen i att läsa.

– Det finns ett ordspråk som lyder, har man räddat en människa så har man räddat hela världen, och så tänker jag har jag. Har jag fått en person att läsa så har jag fått en person att läsa och det är det som är det viktiga att man sätter igång att läsa, säger Marcus.

– Det ska bli jättekul att få se sig själv i TV och att berätta om alla böckerna. Att få dela med sig av bokglädjen, skrattar Ristin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.