Sångsvanar som anlänt till Umeälvens delta och slätter. Foto: Marcus Östman

Europarekord i svan slogs i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen slogs nytt Europarekord i Umeå när 6.314 sångsvanar räknades in i Umeälvens delta. Aldrig någonsin tidigare har så många sångsvanar räknats in på en och samma plats under samma dag.

– I Närke brukar man se många sångsvanar, men precis som i fjol så kommer svanarna dit först innan de sedan kommer hit upp. Så i Närke slog man rekord i fjol och några veckor senare slog vi deras rekord, säger Marcus Östman, ordförande i Umeå fågelförening, och fortsätter:

– Tidigare i år slogs det nytt rekord i Tysslingen i Närke igen, men efter det har rekordet slagits två gånger här i Umeå. För en vecka sedan räknades 5.696 sångsvanar in i Umeälvens delta och i går räknade man in 6.316 stycken här.

Allt fler intresserar sig för fågelskådning

Fågelräkningen pågick under ett par timmars tid i deltat och att man nu slagit nytt Europarekord tycker man inom Umeå Fågelförening känns roligt.

Marcus Östman menar att fågelintresset är något som ökat bland allmänheten och han vittnar om att allt fler människor har börjat stanna till i Degernäs för att titta på fåglarna. När sångsvanarna kommer till Västerbotten kan variera från år till år beroende på vädret.

– De kommer när snön börjat smälta. Så vissa år kommer de redan i mars, andra år anländer de längre in i april.

Kan man säga att det är ett vårtecken när sångsvanarna börjar anlända?

– Ja, det är absolut ett vårtecken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer