Planen är att Norrbotniabanan ska dras genom centrala Skellefteå. Foto: SVT

Förslaget: Så ska Norrbotniabanan dras genom Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade Trafikverket ett principförslag för hur Norrbotniabanan ska dras genom centrala Skellefteå. Och det blir inte riktigt som det tidigare var tänkt.

Enligt det nya förslaget kommer järnvägen söderifrån och passerar över Bockholmsvägen på södra sidan av älven. Över älven byggs en cirka 400 meter lång järnvägsbro som ansluter i höjd med det som på kartan heter Risön vid Hedensbyn.

Vidare ska järnvägen möta upp väg 372 och via ett dubbelspår gå vidare in mot Skellefteå centrum. I centrala stan blir det tre spår med sidoperronger och möjlighet för fyra tåg att stanna samtidigt, och ett genomgående spår för godstrafik.

I klippet berättar Trafikverkets projektledare Maria Erlandsson om varför förslaget har förändrats. Där finns också en karta över den tänkta järnvägssträckningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.