Tiggarnas husvagnar vid Lundåkern i västra Umeå. Foto: Christer Andersson/SVT.

”Krisläge”: Nytt stort läger vid småbåtshamnen

Uppdaterad
Publicerad

Krisläge. Så beskriver Roland Laestander, Pingstkyrkan, EU-migranternas situation i Umeå. Han har nu tillfälligt hänvisat dem till en parkering vid Lundåkerns småbåtshamn – men där får de bara stå i ett dygn.

I torsdags berättade SVT Nyheter om ett nytt område där ett gäng EU-migranter ställt sina husvagnar. Detta sedan de fått lämna Nydalabadet i Umeå efter hot om avhysning.

Men nu har de, och några fler, flyttat till en ny plats vid Lundåkerns småbåtshamn väst på stan i Umeå. Elva husvagnar står i skrivande stund på platsen. Marken där ägs av kommunen och det är gratis att stå där, men bara i 24 timmar.

Visade parkeringsplatsen

Roland Laestander, Pingstkyrkan i Umeå, är en del av samordningsfunktionen för utsatta EU-medborgare. Efter flytten från Nydala tog han kontakt med dem och visade parkeringen vid båthamnen.

– Jag sa till dem att vi nästan är i en paniksituation. Vi måste bara hitta någonstans för dem att bo. De kan inte stå på gatan, och jag har ju sett att det har stått husvagnar och husbilar uppställda på Lundåkern så då måste de ju också få stå där i ett dygn som alla andra.

”Ojämn kamp med tiden”

Men ett dygn har snart gått och Roland Laestander börjar känna hopplöshet över hela situationen, där EU-migranterna bara flyttas runt.

– Vi jobbar hela tiden med att hitta alternativ, men det är fruktansvärt svårt. Kommunen har också deklarerat klart och tydligt att de inte ställer någon mark till förfogande, så vi för en ojämn kamp med tiden. Under tiden måste vi försöka hitta sådana här lösningar där de kan stå från natt till natt, säger Roland Laestander och fortsätter:

– Jag tycker det är fruktansvärt, jag lider med de här människorna som redan är så utsatta.

Uppdraget löper snart ut

Nu ska han försöka ta kontakt med kommunen igen.

– Om jag lyckas få tag i någon under dagen så ska jag förklara att vi bara inte kan ha det så här, det funkar inte. Jag vet inte om det har någon påverkan, men man måste ändå vädja till dem på något sätt att det är krisläge nu. Vi har tiotals vagnar som snurrar runt från dag till dag, så kan vi inte ha det.

Samordningsuppdraget som Pingstkyrkan har löper ut den sista juli. Vad som händer därefter är oklart.

– Men vi har tankar på att bilda en stor förening som ska kunna hjälpa dem i stället, det tror vi är en bättre lösning.

SVT Nyheter Västerbotten söker kommunen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet