• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Britt-Inger Hedström berättar att hennes morfar bytte efternamn för att familjen skulle smälta in i samhället. Foto: SVT

Romen Britt-Inger berättar om fördomar i nytt SVT-program: ”Folk tror att jag bor i husvagn”

Uppdaterad
Publicerad

Britt-Inger Hedström Lundqvist från Skellefteå är resande rom. I SVT:s nya intervjuprogram berättar hon om diskriminering, rädslan för tvångssterilisering och namnbyten.

– Vi romer klumpas också ofta ihop till en homogen grupp trots att vi är olika, säger hon.

Det finns fem olika nationella minoriteter i Sverige varav romerna är en. Men det finns också fem olika grupper av romer.

– Jag tillhör de resande som kom hit redan på 1500-talet och assimilerades och ändå tror folk än idag att jag bor permanent i husvagn, berättar Britt-Inger Hedström Lundqvist från Skellefteå.

Bakgrunden har satt käppar i hjulet

Själv är hon en offentlig person som föreläser och driver sajten ”Dikko” som riktar sig till alla dessa grupper och för sitt engagemang har hon bland annat fått Katarina Taikon-priset.

Britt-Inger Hedström Lundqvist har också skrivit boken ”Dinglarens väg – Vorsnos Drom – De ofrivilligt åsidosatta” tillsammans med Ann Hellman. Men trots det, och att hon själv arbetar som chef, har hon varit med om att bakgrunden satt käppar i hjulet.

– Jag har suttit på anställningsintervjuer där man berättat att man googlat mig och frågat om min koppling till romer och när jag bekräftat så har det blivit alldeles tyst, säger hon.

Britt-Inger Hedström Lundqvist beskriver att de resande romerna på grund av hur de behandlades blev ett hemligt folk.

– Nu måste vi sluta vara hemliga för annars kommer vår kultur att dö ut, säger hon.

SVT:s nya intervjuprogram ”Möte med … Ame Maladjuvas …” består av 16 avsnitt där romer eller personer med romsk anknytning är med.

Serien sänds i SVT 2 kl 18:00 med start måndagen den 30 augusti. På SVT Play kan man se samtliga 16 avsnitt redan nu.

Hör Britt-Inger Hedström om varför hon tycker att det här programmet behövs:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.