Nytt vindrekord i Stekenjokk – nya varningar idag

Uppdaterad
Publicerad
Under onsdagskvällen uppmättes vindar på 47,8 meter per sekund i Stekenjokk i Vilhelmina kommun – den starkaste vind som hittills uppmätts i Sverige. Nu varnar SMHI för fortsatt mycket starka vindar i hela Västerbotten.

Det gamla vindrekordet uppmättes i fjällområdet vid Stekenjokk på gränsen mellan Jämtlands län och Västerbotten i samband med stormen Hilde 2013. Då visade väderstationen på 47 meter per sekund. Nu är rekordet utsuddat.

Vid samma station visade mätaren klockan 19 under onsdagskvällen hela 47,8 meter per sekund.

– När det blåser så här mycket är det bäst att stanna inne, träd och takpannor kan blåsa ned och man kan skadas. När det är så här blåsigt är det till och med svårt att gå ute så man bör absolut ta det försiktigt. Det är faktiskt inte ovanligt att folk omkommer i stormar, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist under onsdagskvällen.

Rakelproblem i Dikanäs

Vid 22-tiden låg rakelnätet i Dikanäsområdet nere, det kommunikationssystem som bland annat polis och räddningstjänst använder. Det är fortfarande oklart om nätet är uppe under torsdagsmorgonen.

Enligt Aftonbladet ska en radiomast ha blåst ner i området, men det stämmer inte enligt räddningschef Ingemar Samuelsson i Vilhelmina.

– Det är olyckligt att Aftonbladet går ut med information om att en radiomast blåst omkull i Saxnäs. Det finns ingen mast som blåst omkull i det här området.

Problemen med Rakelsystemet i Dikanäs beror istället troligen på ett fel i en enskild rakelterminal.

Hur påverkar det er?

– Det innebär egentligen ingenting. Det är ingenting som kommer att påverka räddningsinsatser över huvud taget, säger Samuelsson. Telefonin fungerar så vi har ingen mast som spökar i Vilhelminaområdet.

Fortsatt mycket blåsigt

Det väntas mycket hårda vindar i hela Västerbottens län även under torsdagen. i Norra kvarken har SMHI gått ut med en kulingvarning, den gäller även Bottenviken där även vattenstånden väntas bli högt.

”Vattenståndet i norra Bottenviken stiger och når från sent onsdag kväll, tidvis cirka 80 cm över medelvatten. Från torsdag middag åter sjunkande”, skriver SMHI.

I kust och inland väntas mycket hårda vindar på omkring 21 meter per sekund blåsa in under eftermiddagen. I fjällen väntas det blåsa hårt redan från morgonen.

– Medelvinden i Stekenjokk är 33 meter per sekund nu, så det är orkan i princip, säger Joel Mellin vid 08.30-tiden på torsdagsmorgonen.

Till helgen skulle väntas mildare förhållanden, i östra fjällen en del sol, i västra fortfarande en del snöbyar men inte någon kraftig vind. Men under torsdagen är det besvärligt.

– Jag tycker att man även idag ska hålla sig inne för det blir väldigt besvärligt väder, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin. Man ska inte ge sig ut alls i fjällen. Ramlar man i den här snön så kan man snabbt bli begravd i snö som driver in, säger Joel Mellin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer