Foto: SVT

Offrets kontaktuppgifter skickades till rånare

Uppdaterad
Publicerad

Ersbodaanstalten i Umeå delade av misstag ut en blankett med kontaktinformation till ett rånoffer som post – till förövaren som satt på anstalten.

En kvinna i Umeå blev rånad av två personer. De båda rånarna dömdes till 15 månaders fängelse, men på grund av ett misstag från Kriminalvården skickades kvinnans kontaktuppgifter direkt till en av de dömda rånarna.

– Det här borde inte få ske. Det har varit mycket påfrestande för mig att den här personen fått de här uppgifterna, sa den drabbade kvinnan till SVT Nyheter tidigare i vår.

Stresspåslag

Blanketten som skickades fel innehöll rånoffrets namn, personnummer, adress, telefonnummer och e-postadress.

Kvinnan, som redan led av posttraumatiskt stressyndrom efter rånet, ska därefter ha blivit sämre när hon fick reda på att hennes kontaktuppgifter skickats till en av gärningsmännen.

Får skadestånd

Kriminalvården bedömer att avslöjandet av de sekretessbelagda uppgifterna innefattat en försummelse som kan innebära brott mot tystnadsplikten och ger kvinnan 5.000 kronor i ersättning för kränkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.