Hör Doroteaborna om hälsoklyftorna mellan landsbygd och stad. Foto: SVT

Ökade hälsoklyftor mellan stad och landsbygd – nu vill Dorotea vända trenden

Uppdaterad
Publicerad

Forskare uttrycker nu oro för ökande hälsoklyftor mellan stad och landsbygd, då studier har visat att folk på landsbygden i högre utsträckning är överviktiga, och löper större risk för ohälsa, jämfört med folk i större städer. Och i Dorotea ska man i höst försöka vända trenden med hjälp av en ”hälsosatsning”.

Dorotea kommun håller för andra gången i en hälsosatsning för invånarna. I samarbete med bland annat sjukstugan och föreningslivet i Dorotea, ska man genom föreläsningar och prova-på-pass uppmuntra Doroteaborna till ett mer hälsosamt liv.

– Det är klart att det finns en oro, men jag hoppas att vi hinner fånga upp det i tid, säger Linnéa Andersson, kultur- och fritidschef på Dorotea kommun.

”Många kanske drar sig för att ge sig ut”

Kommunalråd Nicke Grahn (L) tror att de ökande hälsoklyftorna, främst beror på de socioekonomiska skillnaderna som finns mellan stad och landsbygd. Men också på att det i landsbygdskommuner ofta kan saknas bra alternativ för att ta sig till fots, och att man därför använder bilen i högre utsträckning.

– Om du är ute i en by till exempel, är trafikmiljön inget rolig. Du har ingen trottoar, en jättesmal väggren, bilar kör väldigt fort. Speciellt upp mot fjällen är det många som kör fruktansvärt fort. Det gör ju också att många kanske drar sig för att ge sig ut.

I klippet ovan kan du höra mer om hur Doroteaborna resonerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.