I både Umeå och Skellefteå har kommunerna lagt mer fokus på snöröjning av cykelvägar. Foto: SVT

Ökade kostnader för snöröjning: ”Dyrare än normalt”

Uppdaterad
Publicerad

I Umeå och Skellefteå har snöröjningskostnaderna hittills varit dyrare i år än föregående år. Men ännu är det fortfarande oklart om kommunerna spräcker sina budgetar.

– I dagsläget är bokförda kostnader för januari och februari på 9 miljoner kronor, säger Lars Petterson, chef för gator och vägar i Skellefteå kommun.

Årets budget, som ännu inte är fastställd, beräknas bli 30 miljoner kronor.

– Vi har lidit av för låg snöröjningsbudget de senaste åren. Ungefär två tredjedelar av budgeten förbrukas på vårsidan och då finns, om budgeten fastställs, cirka 10 miljoner kvar till nyår, säger Lars Petterson.

”Plogas och sandas varje dag”

Kostnaderna för snöröjningen har ökat på prioriterade cykelvägar, som skottas när det kommit två-tre centimeter.

– Som det har varit den senaste tiden måste de vägarna plogas och sandas varje dag, och det kostar ju en hel del, säger Lars Petterson, chef för gator och vägar i Skellefteå kommun.

2017 låg kostnaderna på 37 miljoner för all snöröjning i Skellefteå kommun, gång- och cykelvägar kostade då 9,5 miljoner kronor.

Umeå: Mer fokus på cykelvägar

I Umeå har snöröjningen hittills varit dyrare än det normala.

– Det är dyrare än normalt under januari och februari, säger Per Hilmersson, gatudriftschef på Umeå kommun.

Men enligt Hilmersson är det ännu för tidigt att säga om man kommer att gå över årets budget.

Totala budgeten för snöröjning i Umeå kommun är 34,5 miljoner, en miljon mer än föregående år, tanken är att den miljonen ska läggas på cykelvägar.

– Vi har lagt mer och mer fokus på cykelvägar de senaste åren, säger Per Hilmersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.