Erik Johansson har den okända lungsjukdomen sarkoidos. Foto: SVT

Fårbonden Erik drabbades av okänd lungsjukdom

Publicerad

Lungsjukdomen sarkoidos leder årligen till att ett 30-tal svenskar dör. Den är betydligt vanligare i Västerbotten än i resten av landet, visar en studie gjord av Hjärt-Lungfonden. En av de drabbade är Erik Johansson i Holmnäs utanför Umeå.

Eric Johansson har tidigare varit elitidrottare, och kände att något var fel.

– Jag kände att jag inte fick åt mig luft när jag ansträngde mig, dessutom har jag varit ovanligt trött, säger Erik Johansson. En lungröntgen och senare skiktröntgen visade att han hade sjukdomen.

Vanligare i länet än i landet

Sarkoidos kan leda till nedsatt lungfunktion och svårt lidande, och förekomsten av den gåtfulla sjukdomen skiljer sig mycket mellan olika regioner och etiska folkgrupper. Ungefär 16 000 svenskar drabbas av sarkoidos varje år, men i Västerbotten är den vanligare än i övriga delar av landet. I Västerbotten drabbas ungefär 1,9 procent av befolkningen jämfört med 1,3 procent i riket totalt.

– Vi tror att det beror på en kombination av genetiska och miljömässiga faktorer, men det krävs mer forskning för att lösa den här gåtan, säger Johan Grunewald, professor i lungmedicin vid Karolinska Institutet, som är en av forskarna bakom studien.

Forskare som har analyserat lungceller hos sarkoidospatienter drar slutsatsen att sjukdomen troligtvis utlöses av ett specifikt ämne. I Johan Grunewalds nya forskningsprojekt försöker man nu identifiera detta ämne, vilket i förlängningen kan leda till nya behandlingsmetoder.

– En av teorierna jag hört är att det beror på att vi har barrträd i Sverige, men ingen vet, säger Erik Johansson som också deltar i ett forskningsprojekt, för att försöka hjälpa till att. Hjärt-Lungfondens mål är att utveckla ett vaccin inom tio år.

”Finns ingen medicin mot sjukdomen”

Erik Johansson säger att han ändå är lindrigt drabbad, för andra sjuka han känner har leder svällt och de har inte kunnat arbeta.

– Nu har jag haft sjukdomen i ett och ett halvt år sedan, men jag har hela tiden kunnat jobba. Sedan jag berättade det här på sociala medier har jag hört fler som haft det, säger Erik Johansson. Det finns ingen medicin mot sjukdomen, den ska läka ut av sig själv, och nu visar ny skiktröntgen att de förstorade lymfkörtlarna i lungorna minskat med 50 procent.

– Det får jag väl vara nöjd med, och det vanligaste är att lungorna angrips, men även hjärtat kan angripas, säger Erik Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer