Det är dyrare för kommunerna att tillaga specialkost. Foto: TT

Specialkost ska kontrolleras – måste vara näringsriktig

Publicerad

Enligt svensk lag ska all mat som serveras i skolan vara näringsriktig, oavsett vad eleven äter. Det innebär alltså att specialkost ska vara lika näringsriktig som den vanliga kosten.

Cecilia Olsson är Universitetsadjunkt vid Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet och hon menar att ämnet är ganska lite studerat. Men om en kommun serverar specialkost som inte är näringsriktig bryter man mot lagen.  

– För att kommunen ska kunna säkerställa att de följer lagstiftningen behöver man göra en bedömning av näringsinnehållet i maten man serverar. Många kommuner näringsberäknar måltiderna, säger Cecilia Olsson.

LÄS MER: Så mycket dyrare är specialkosten

Istället är de problem som kan uppstå med specialkost snarare koncentrerade till rutiner för maten, snarare är näringsinnehållet.

– De problem som ofta uppstå har med rutiner att göra: Hantering, planering och tillagning av specialkosten. Det blir många steg att hålla koll på, säger Cecilia Olsson.

LÄS MER: Kommunen begär intyg för barnens specialkost

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.