Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Peter Skytts pappa Göran berätta om oron han känner för att sonen ska bli svårt sjuk i covid. Foto: SVT

Peter med Downs syndrom får vänta på dos tre – pappan kritisk: ”Om han får covid kan han dö”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Skytt, 34 år, har Downs syndrom och diabetes. Han är därmed i riskgrupp för svår covid. Hans pappa är kritisk till att sonen inte erbjuds en tredje dos vaccin samtidigt som personer på äldreboenden.

– Jag är orolig för att om han får covid så kommer han att dö, säger Göran Skytt.

Peter Skytt bor på ett LSS-boende i Umeå. Idag tillhör personer över 18-år som bor på LSS-boende fas 2 i Västerbotten, vilket gör att de får vänta längre på vaccinering.

Göran Skytt tycker att LSS-boenden borde jämföras med äldreomsorgen när det gäller vaccinering mot covid.

– Peter fick vänta länge på sina två första sprutor. Jag vill att han ska få sin tredje så snabbt som möjligt. Peter är mitt enda barn och eftersom han har både Downs syndrom och diabetes så är jag orolig för att om han får covid så kommer han att dö, säger Göran Skytt.

Avled högre andel med Downs

Enligt en rapport från Socialstyrelsen är andelen bekräftat smittade med covid-19 lägre bland personer med Downs syndrom eller intellektuell funktionsnedsättning än i den övriga befolkningen.

Men när det gäller andelen avlidna med covid är förhållandet det motsatta. Under 2020 avled en högre andel bland personer med Downs syndrom eller intellektuell funktionsnedsättning jämfört med övriga befolkningen.

– Jag vill nog också påstå att risken att föra in smitta på ett gruppboende är lika stor som på ett äldreboende, säger Göran Skytt.

Regioner gör olika

Region Västerbotten menar att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendation när det gäller vilka grupper som prioriteras. Men det finns andra regioner som valt att lägga personer på LSS-boende i fas 1, till exempel Västmanland och Kalmar.

– Jag undrar varför man inte lagt den gruppen i fas 1 i hela landet, säger Göran Skytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet