Diana Isberg, arbetsförmedlare i Åsele, befarar att deras kontor kan vara ett av de 130 som ska stängas. Foto: Privat/TT

Diana i Åsele: ”Känns som att vi är en av dem”

Publicerad

130 av Arbetsförmedlingens kontor ska avvecklas. Vilka det blir är oklart – men det är framförallt kontor i glesbygden som riskerar att läggas ned.

– När jag hör det tänker jag att vi är en av dem, säger Diana Isberg, arbetsförmedlare i Åsele.

Hon har jobbat i tio år som arbetsförmedlare och är inte särskilt orolig för sin egen karriär.

– Som jag har förstått det kommer det finnas ett behov, även om vi inte kommer att göra exakt samma sak.

De är i dagsläget två arbetsförmedlare på kontoret i Åsele, och till Dianas sektion hör även Dorotea och Vilhelmina. Avstånden har gjort att de redan nu jobbar mycket digitalt, till exempel när det kommer till möten.

”Enormt stor utmaning”

Framöver tror hon att det kommer att digitaliseras ännu mer, i takt med att kontoren stänger.

– Det kommer att bli en enormt stor utmaning att hjälpa kunderna digitalt, säger hon.

Oavsett om det blir i privat, statlig eller kommunal regi tror hon att det kommer finnas någon verksamhet i Åsele som motsvarar Arbetsförmedlingen.

Hur känns det att det är ni i glesbygd som, mycket troligt, drabbas?

– Ibland känner jag att jag får stå ut med det, eftersom jag bor här. Andra dagar känner jag ”Varför ska vi stå ut med det här?”

”Lika ovetande”

Anna-Britta Antonsson är tillförordnad arbetsförmedlingschef för kontoren i Umeå, Vännäs, Vindeln, Robertsfors, Nordmaling och Bjurholm.

– Det spelar ingen roll vilken position man har inom Arbetsförmedlingen. Vi är lika ovetande allihopa. Att ett stort antal kontor skulle lägga ner var väntat, men däremot blir det mer och mer verkligt ju närmare ett ungefärligt antal man kommer, säger hon.

Anna-Britta Antonsson, arbetsförmedlingschef. Foto: Privat

”Omöjligt att spekulera i”

Det är framförallt kontor i glesbygden som ska läggas ner. Hur tror du det ser ut för kontoren där du är chef?

– Det omöjligt att spekulera i. Vi vet ju inte vilka kontor det kommer att handla om, så det är svårt att säga just nu.

Fokuserar på att göra ett bra arbete

Är du rädd att du ska bli av med jobbet?

– Det är ju som för alla andra. Arbetet med vilka och när, det pågår fortfarande. Mitt huvuduppdrag just nu är att försöka driva bra verksamheter och jag har fantastiska medarbetare som gör skillnad varje dag. Det är det vi måste fokusera på nu, avslutar Anna-Britta Antonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.