Foto: TT

Omröstning om vindkraft allt närmare

Uppdaterad
Publicerad

En folkomröstning om vindkraft i Sorsele kommun kommer närmare. Privatpersoner har gått runt med namnlistor och mer än 250 personer har skrivit på. Eftersom det är mer än tio procent av invånarna i Sorsele kommun så måste kommunfullmäktige ta upp frågan.

Jonas Forsgren som är en av initiativtagarna till namninsamlingen, tycker att det är viktigt att vindkraftsfrågan utreds ordentligt, och han är inte ensam.

– Det är ett överväldigande gensvar, 8 av 10 av dem vi frågar skriver på våra listor, både människor som är för och emot, säger Jonas Forsgren som själv är för vindkraft i kommunen.

Politiker äger mark

Just nu byggs vindkraftverk på Blaikfjället, men Vattenfall planerar också 100 verk i södra delen av kommunen. Jonas Forsgren säger att en faktor som gör frågan komplicerad i Sorsele kommun, är att två stora markägare i det området är kommunalrådet Kjell Öjeryd (V) och oppositionsrådet Roland Wermelin (C).

– Jag är rädd för att planerna kommer att klubbas igenom till varje pris, jag vill att det ska gå korrekt till. Jag tycker att alla kommuner borde säga nej till vindkraft och gruvor tills vi vet att pengarna stannar i bygden, säger Jonas Forsgren.

Fråga för fullmäktige

Eftersom mer än tio procent av invånarna i kommunen skrivit på listorna måste kommunfullmäktige ta upp frågan.

– Vi har 10 procent, men siktar på 20 procent. Vi ska lämna in listorna 25 maj och hoppas att frågan tas upp i fullmäktige i juni, säger Forsgren.

För att folkomröstningen ska bli av måste en tredjedel av ledamöterna i fullmäktige rösta för en omröstning.

– Det man kan säga är att det är väldigt dyrt att genomföra en folkomröstning. Pengar som inte finns i kommunens budget, säger Roland Wermelin och fortsätter:

– Vi får samla oss, bereda frågan i kommunstyrelsen innan den går till fullmäktige.

SVT Nyheter Västerbotten har försökt nå Kjell Öjeryd utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet