Turerna kring omstridda skogen har tagit en ny vändning Foto: Josefine Holgersson, SVT

Omstridda skogen i Lycksele kan bli naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Skogen som Luleå stift planerat att avverka överlever ännu en dag. Nu i väntan på att kommunen ska utreda om området på Tannberget ska bli ett naturreservat.

Den planerade avverkningen av 20 hektar skog på Tannberget i Lycksele har rört upp stora känslor. Nu verkar protesterna burit frukt.

– En tjänsteman från kommunen ringde upp mig och sa att de fått i uppdrag att utreda ett eventuellt bildande av ett kommunalt naturreservat på Tannberget om kyrkan är intresserade av detta, säger Anders Landström stiftjägmästare, Luleå stift.

– Vi föreslog att kommunen skulle byta till sig den här marken i en markbytesaffär redan 2019, så vi är positiva till att marken ska ingå i ett reservat.

Presenteras i augusti

Utredningen ska vara klar i augusti och efter det tar politikerna beslut om hur kommunen vill gå vidare i ärendet. Anders Landström hoppas att kommunen bestämmer att de vill ta över marken.

– Vi har de senaste 20 åren tyckt att kommunen hade varit de bästa markägarna för det här området som är flitigt använt av allmänheten. Min förhoppning är att kommunen kommer fram till ett klokt beslut där man har rådighet över den här marken, säger Anders Landström.

Från kommunens sida kan man inte säga mycket i dagsläget. – Vi ska ha ett videomöte med Kyrkan om ett par dagar, efter det kan vi nog berätta mer, säger Karin Gottfridsson, Lycksele kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer