Deltagare i Doroteaupproret har möte. Foto: Folke Rubin/SVT

Omstridda vårdplatser öppnar

Uppdaterad
Publicerad

På måndag öppnar de omdebatterade vårdplatserna på Bergvattengården som Västerbottens läns landsting köper av Dorotea kommun.

Vårdplatserna är en del av den folkomröstning om besparingar inom akutsjukvården som hålls söndag 8 september.

Motståndet mot att landstinget flyttat platserna från sjukstugan till Bergvattengården har varit mycket stort på lokal nivå. Dessutom skars antalet platser ner från fyra till de nuvarande två. Sjukstugan i Dorotea har till exempel varit ockuperad i nästan ett och ett halvt år.

Folkomröstning om vården i Västerbotten

Men från politiskt håll är man nu nöjda med lösningen.

– För oss i Dorotea kommun känns det väldigt bra att nu kunna öppna vårdplatserna. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med landstinget och båda våras målsättning har varit att bygga upp en så bra verksamhet som möjligt utifrån den överenskommelse som vi har. Vi har i kommunen den kompetens som krävs för att kunna utföra de åtaganden som förväntas av oss, säger Berit Ekepil-Mörtberg, förvaltningschef i Dorotea kommun i ett pressmeddelande.

Samma vård

Vårdplatserna skall kunna erbjuda samma vård som man tidigare gav på sjukstugans vårdplatser. Detta gäller alltså patienter som inte kan vara hemma, men inte heller behöver sjukhusresurser. Det kan till exempel vara patienter som behöver behandling för akuta infektioner, kroniska sjukdomar eller tillfälliga åkommor. Vårdplatserna kan också användas för att förbereda patienter inför undersökningar, ingrepp och medicinska åtgärder, vård i livets slutskede, samt rehabilitering och eftervård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning om vården i Västerbotten

Mer i ämnet