Foto: SVT

Unik skogsforskning kan bli kvar i Sävar

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket gör nu ett omtag av dragningen av Norrbotniabanan förbi Sävar. De tidigare planerna på en dragning rakt över Skogsforskningens tomt vid E4:an pausas och frågan utreds på nytt.

– Glädjande för oss . Vi hade förberett oss för en flytt som hade blivit jobbig, säger Johan Westin vid Skogsforskningen i Sävar

Skogsforsk har funnits i Sävar i 50 år. Man har en unik artdatabas med plantor och träd . Framförallt den snabbväxande  Kanadensiska contortatallen har vidareförädlas här

-Det går att göra en flytt, visst. Men vi har tvingats ympa träden och flytta dom . Vi förlorar flera år i forskningen om vi flyttar, säger Johan Westin.

Var järnvägen nu skall drar är inte klart. Trafikverket pausar det hela och avvaktar med att fatta beslut. Nu skall fördjupade diskussioner föras vidare med Skogsforsk.

En dragning närmare Sävar centrum skulle också betyda att sågen i Sävar skulle får närmare och billigare för att bygga ett sticksspår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.