Äldre felmedicineras i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Felmedicering är den vanligaste sjukdomsorsaken bland äldre, och mycket skulle kunna undvikas om läkarna fick tillgång till det dataprogram som apoteken använder för läkemedelsrådgivning.

På drygt 700 apotek i Sverige kan du gratis kan kontrollera dina mediciner i ett speciellt dataprogram. Programmet tar hänsyn till bland annat kön, ålder och vikt och varnar om doseringen är för hög eller om medicinen är rent olämplig.

Vården har i dagsläget inte tillgång till programmet.

Vanligt med felmedicinering

Det är vanligt med felmedicineringar inom vården, speciellt bland äldre, och många av dem skulle kunna undvikas om läkarna fick tillgång till programmet, menar Yngve Gustafson, professor i geriatrik.

– Tyvärr har inte läkarkåren ännu fått tillgång till det här när de skriver ut läkemedel. Men det är något vi jobbar på.

I kvällens premiäravsnitt av Sveriges bästa äldreboende på SVT använder Yngve Gustafson dataprogrammet för att gå igenom de äldres läkemedel på äldreboendet Smedsberget i Lycksele.

– Om Smedsberget är som de flesta andra äldreboenden så borde vi hitta en del läkemedelsproblem.

Det är tyvärr den vanligaste orsaken till att äldre blir sjuka i Sverige i dag, säger Gustafson.

Tillgång inom några år

Dataprogrammet testkörs just nu på några äldreboenden i Västerbotten.

Och Yngve Gustafson hoppas att läkare ska ha tillgång till programmet inom några år och att felmedicineringarna därmed ska blir färre.

– Det är klart, det kommer att vara lite besvärligt för många läkare, speciellt de som skriver ut mycket olämplig medicinering. Jag inser nu att jag också ordinerade mycket olämpliga mediciner innan det här, men jag har lärt mig oerhört mycket, säger Yngve Gustafson.

Apotekens dataprogram

  • Det är Ehälsomyndigheten, med Socialdepartementet som huvudman, som ansvarar för dataprogrammet Elektroniskt expertstöd (EES). Det är alltså finansierat av regeringen, och finns tillgängligt utan kostnad för alla apotekskedjor i Sverige
  • På sjukhus används i dag den svensk-finska databasen Sfinx som interaktionsmodul. 2011 analyserade Läkemedelsverket, på uppdrag av Socialdepartementet, ett införande av EES som har fler funktioner. Man kom fram till att Sfinx hade fördelar när det gäller interaktioner.
  • Det pågår ett arbete med att byta ut interaktionsmodulen i EES mot Sfinx.
  • Källa: Regeringen.se, Svensk Farmaci, Läkemedelsvärlden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.