Foto: SVT

Robot ska operera på människor

Publicerad

Idag invigdes operationsroboten vid Norrlands universitetssjukhus, NUS. 25 miljoner kronor har roboten kostat. Men den gör inte operationerna billigare – de blir tvärtom dyrare. Vinsterna med investeringen ligger istället på höjd kvalitet och mindre lidande för patienterna.

– Det här är ju en form av titthålskirurgi, och samtidigt som vi kan göra mer avancerade titthålsoperationer behöver vi inte skära upp patienterna lika mycket som med öppen kirurgi, säger Helena Hedström. Hon är en av det fåtal personer vid NUS som hittills utbildats på roboten, och kan numera kalla sig konsollkirurg.

Missvisande namn

Robot är för övrigt ett missvisande namn. Snarare handlar det om att kirurgen från en konsoll fjärrstyr instrumenten som används vid ett ingrepp. I utrustningen ingår också en mikroskopkamera som gör att kirurgen ser allt mycket bättre än vid traditionell kirurgi.

Minskar storleken på ingreppen

Gynekologisk kirurgi är ett av de områden som har stor nytta av den nya tekniken.

– Operationer där vi tidigare måste öppna patienten ända från revbenen ner till blygdbenet kan vi nu klara genom tre små hål på 8-12 millimeter, säger Ulrika Ottander, överläkare vid kvinnokliniken.

Patienterna blöder mindre och har mindre smärtor. Komplikationerna blir färre, vårdtider och sjukskrivningar kortare.

– Men framför allt mår patienterna mår mycket bättre – det är den stora vinsten med operationsroboten, menar Ulrika Ottander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer