Både barn och vuxna samlades vid brandstationen. Foto: Moa Frygrell

Öppet hus på brandstationen lockade många gäster

Uppdaterad
Publicerad

Idag öppnade brandstationen i Umeå upp sina dörrar för nyfikna gäster som ville testa sina kunskaper vid katastrofläge.

Dagen bestod av många olika aktiviteter såsom hjärt- och lungräddning, visning av fordon och framför allt nya lärdomar om vad man ska göra för att begränsa skadorna vid en olycka eller brand. Och responsen har varit god då evanemanaget uppskattningsvis lockade till sig tusentals besökare. 

– Det har varit jättemycket folk och responsen har varit över all förväntan. Vi är så nöjda med dagen, säger brandmästare Håkan Iseklint.

Uppvisning av katastrofscenarion

Besökarna har fått prova på alltifrån hjärt-och lungräddning och släcka bränder till att lyssna på yrkesverksamma som berättat om sin vardag.

– Syftet är att öka kunskapen hos allmänheten vid katastrofläge. Bland annat har vi haft uppvisningar av en brand i en lägenhet där vi vill betona vikten av att ha ett fungerande brandlarm inne, förklarar Iseklint och fortsätter:

-Och informationen var lika uppskattad av barn som av vuxna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.