Foto: SVT

Oppositionen kritisk mot upphandling av hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet mot att lagen om valfrihet i hemtjänsten ska göras om var stort. Det visade sig under en het debatt i Umeå kommunfullmäktige som varade i nästan två timmar.

Förslaget om att skrota lagen om valfrihet (LOV) i hemtjänsten och ersätta det med lagen om offentlig upphandling (LOU) kommer från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Men missnöjet hos oppositionen är stort och flera partier gjorde sina röster hörda under en nästan två timmar lång debatt i kommunfullmäktige.

Kristdemokraterna menar att S och V inte vet vad det innebär att avskaffa LOV.

– Det blir både märkligt och oansvarigt att inte inse att det kommer innebära risker både för de enskilda och hela kommunen. Om man väljer att fullfölja avskaffar man människors rätt att välja vem som ska hjälpa dig där du bor hemma, säger Veronica Kerr (KD).

”Vi vill adressera fri etableringsrätt”

Socialdemokraterna menar däremot att deras förslag inte kommer ta ifrån brukarna de egna valen. Men att man siktar på att bättre kontrollera företagen som etablerar sig och man vill dela på hemtjänsten 50-50 mellan kommun och privata företag.

– De privata företagen har bidragit till att utveckla vår äldreomsorg i den här kommunen men vi vill adressera företagens fria etableringsrätt. Men som enskild kommer du fortfarande kunna göra ett aktivt val även i framtiden, säger Janet Ågren (S).

Mycket av kritiken från de andra partierna handlade om principfrågan gällande människors rätt att bestämma vem en får vård av. Oppositionen kritiserade även att det inte gjorts någon tydlig analys av vad beslutet kan innebära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer