Foto: SVT

Ordförande svenska fallskärmsförbundet: ”Oerhört tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen störtade ett sportflygplan i Umeå med flera fallskärmshoppare ombord. Alla nio passagerare omkom. Enligt svenska fallskärmsförbundets ordförande var det ”en helt vanlig dag” för att hoppa fallskärm, säger han i SVT:s livesändning.

Flygplanet av typen GippsAero GA8 Airvan hade precis lyft från Umeå flygplats när det fick problem och kraschade på ön Storsandskär. Passagerarna var hemmahörande i både Västerbotten och Norrbotten. Per-Olov Humla, ordförande för Svenska Fallskärmsförbundet, känner stor sorg över det som har hänt.

– Det är en oerhört tragisk nyhet som saknar motstycke inom svensk fallskärmshistoria, säger han.

Så fort han fick höra talas om nyheten valde han att avbryta sin pågående semester. Under kvällen kommer han att åka upp till Umeå för att skapa sig en uppfattning om vad som har hänt.

– Jag kommer själv att åka dit om en timme för att stötta vår personal och anhöriga.

”Helt vanlig dag”

Han menar att det är en helt vanlig dag för att hoppa fallskärm, där man oftast startar hoppningen under tidig morgon och avslutar runt 19-tiden. Men så blev det inte i det här fallet.

– Jag kan inte uttala mig om vad som hänt, det är för tidigt. Det är en fråga för polismyndigheten och haverikommissionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.